Kuchnia

kuchnia przepisy

domowy chleb z ziarnami

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 bochenki
1 kg mąki krupczatki
50 g drożdży świeżych
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek ziaren słonecznika
2 szklanki otrąb pszennych
3 łyżki sezamu
3 łyżki pestek dyni
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 l ciepłej wody

Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie mieszamy i zalewamy 1 litrem ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ( powinno być dosyć luźne ), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Po tym czasie ponownie chwilę wyrabiamy i przekładamy do dwóch keksówek ( wysmarowanych tłuszczem lub papierem do pieczenia ) o wym. 9 x 28 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 230 C, aż skórka będzie dosyć mocno brązowa. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation