Kuchnia

Food

CIASTO MARCHEWKOWE Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Składniki:

• 400 g startej na drobnych oczkach marchwi
• 4 jajka
• 300 ml oleju roślinnego
• 300 g cukru
• 100 g posiekanych orzechów włoskich
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1,5 łyżeczki soli oraz cynamonu
• 400 g mąki pszennej
• 100 g wiórków kokosowych
• 6 plastrów drobno pokrojonego ananasa
• 2 tabliczki białej czekolady
• 2 łyżki kwaśnej śmietany


Przepis:

Jajka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aby powiększyły objętość. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Kolejny krokiem jest dolewanie małym strumieniem oleju. Potem wrzucamy marchewkę, ananasa, orzechy, kokos i delikatnie mieszamy szpatułką. Teraz czas na sypkie składniki: cały czas mieszając wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól. Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem (ja polecam uprzednio wysmarować pergamin masłem). Pieczemy do 1 h w temperaturze do 150 st. C.
Wystudzone ciasto smarujemy polewą (na kąpieli wodnej łączymy ze sobą czekoladę oraz śmietanę), ale dopiero gdy ona lekko stężeje, inaczej spłynie nam po cieście. Smacznego!


codogara.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation