Kuchnia

Ciasta i nie tylko

Ciasto karmelowe

(tortownica o średnicy 23 cm)

200g masła
200g białej czekolady
200g ciemnego brązowego cukru
180ml gorącej wody
1 łyżka golden syrup
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka o temperaturze pokojowej
300g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na polewę:
50ml śmietanki kremówki (30-36%)
40g masła
50g ciemnego brązowego cukru
szczypta soli

w garnku umieścić połamaną czekoladę, pokrojone w kostkę masło, wodę, ekstrakt, cukier i golden syrup. mieszać na małym gazie, aż wszystko się rozpuści, a składniki połączą w gęsta miksturę.
wyłączyć gaz. ostudzić (około 20 minut).
po tym czasie dodać jajka, po jednym, za każdym razem kręcąc całość mikserem.
przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. wymieszać delikatnie łyżką.
formę wyłożyć papierem do pieczenia.
piec w 160 stopniach przez 50 minut, do suchego patyczka.
przygotować polewę: do garnuszka włożyć wszystkie składniki. mieszając doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć gaz. gotować przez jakieś pięć minut, cały czas mieszając. polewa powinna zgęstnieć.
polać nią ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation