Kuchnia

Ciasta i nie tylko

Jest Smak: Kruche ciasteczka „łamańce”
Kruche ciasteczka

Składniki:

30 dag mąki pszennej + do podsypywania
12 dag masła
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy – całe opakowanie
2 jajka
1 żółtko
1-2 łyżki śmietany


Przygotowanie:

Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto (najpierw dodajcie 1 łyżkę śmietany, jeżeli ciasto nie będzie się dawało łatwo zagnieść, dodajcie więcej, jeżeli zaś będzie zbyt kleiste, dosypcie nieco mąki).

Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki (można to pominąć). Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką na grubość 3-4 mm. Wyciąć nożem lub radełkiem małe ciasteczka (romby) i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation