Kuchnia

Mniam mniam

Ciasteczka z sezamem i siemieniem lnianym w dwóch odsłonach

Składniki:

Wersja słodka

250 g margaryny, w temperaturze pokojowej, pokrojonej na mniejsze kawałki

500 g mąki pszennej

3/4 szklanki piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody

1 jajko

posypka, czyli sezam, siemię lniane i bardzo drobny biały cukier

Wersja wytrawna

250 g margaryny, w temperaturze pokojowej, pokrojonej na mniejsze kawałki

500 g przesianej mąki pszennej

3/4 szklanki piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody

1 jajko

2 garście startego na najmniejszych oczkach parmezanu

posypka, czyli sezam, siemię lniane

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy także margarynę oraz piwo, całość mieszamy starannie na jednolitą masę, przekładamy na stolnicę, wałkujemy na placek, wykrawamy ciasteczka. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy ciasteczka, smarujemy roztrzepanym jajkiem, przy pomocy pędzelka silikonowego i posypujemy ziarnami oraz dodatkowo w wersji słodkiej cukrem, w wytrawnej parmezanem. Pieczemy przez 10 minut w temp. 180 st. lub do momentu gdy wbity z ciasteczko patyczek do szaszłyków będzie suchy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation