Kuchnia

Mniam mniam

Cranberry Bliss Bars

Składniki:

Tortownica 24cm
200g masła
100g brązowego cukru (dałam pół na pół z białym)
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 łyżeczka mielonego imbiru
kilka kropel aromatu waniliowego
skórka otarta z połowy pomarańczy
100g suszonej żurawiny
100g białej czekolady

Krem:
200g serka kremowego (Philadelphia, Twój Smak)
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
kilka kropel aromatu waniliowego
50g suszonej żurawiny (+ garść do dekoracji)
50g białej czekolady (na wierzch)

Masło utrzeć w mikserze z cukrem na puszystą, gładką masę. Dodać jajka, aromaty, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i imbirem. Na koniec wmieszać drobno pokrojoną żurawinę i połamaną na kawałeczki białą czekoladę. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję. Przełożyć je do wysmarowanej masłem tortownicy i wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 30-35 minut, aż wbity w środek drewniany patyczek będzie suchy.


Krem: Serek, cukier puder, sok z cytryny i aromat wymieszać. Dodać do masy drobno pokrojoną żurawinę i gotowym kremem posmarować wierzch (wystudzonego!) ciasta.
Na koniec rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić kilka fantazyjnych wzorków na kremie, oprószyć odłożoną żurawiną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation