Kuchnia

Kulinaria

Galaretka kawowo-czekoladowa

Składniki na 2 duże porcje:

2 łyżeczki żelatyny w proszku GELLWE
niecała szklanka zaparzonej kawy ( u mnie rozpuszczalna Nescafe, posłodzona mocniej niż zazwyczaj)
czekolada mleczna wiśniowa
garść suszonych wiśni
100 ml śmietanki kremówki + 120 ml ubitej kremówki
50g białej czekolady
odrobina ciepłej wody
szczypta soli

-Najpierw robimy dolną warstwę:

Do zaparzonej kawy dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej całkowicie w ciepłej wodzie. Całość mieszamy, wlewamy do pucharka i odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu wkładamy pucharka do lodówki, aż do momentu stężenia się galaretki.

-Następnie produkujemy środkową warstwę:

Rozpuszczamy wiśniową czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy do niej 100 ml śmietany kremówki i całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy suszone wiśnie oraz rozpuszczoną w ciepłej wodzie łyżeczkę żelatyny. Gotową masę odkładamy na chwilę do przestudzenia się, a następnie wlewamy na kawową galaretkę i odstawiamy do lodówki, do chwili stężenia się galaretki.

- I nadszedł czas na białą warstwę:

50 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady dodajemy do ubitej na sztywno kremówki z odrobiną soli. Całość miksujemy i wlewamy na na deser. I znowu sru do lodówki i czekamy, aż stężeje…
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation