Kuchnia

Kulinaria

ZEBRA MIĘTOWO-KAKAOWA

SKŁADNIKI
3/4 szklanki oranżady białej
3/4 szklanki oleju
5 jajek
2 1/2 szklanki mąki + dodatkowo 2 1/2 łyżki
1 1/2 szklanki cukru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 1/2 łyżki kakao
kilka listków świeżej mięty
barwnik spożywczy zielony
cukier puder do posypania lub polewa gorzka do polania

1/Białka ubić z cukrem na pianę, do ubitych białek dodać żółtka. Oranżadę wymieszać z olejem. Do ubitych jajek dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i olej z napojem. Wszystko dokładnie wymieszać.

2/ Gotowe ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 1/2 łyżki kakao i posiekane listki mięty a do drugiej 2 1/2 łyżki mąki i odrobinkę barwnika (ja dałam ciut za dużo) Formę (średnica 24cm, max 26cm) nasmarować margaryną i wlewać do niej na przemian po 2 łyżki ciemnego i po 2 łyżki zielonego ciasta. Czynność powtarzać aż do wyczerpania mas.

3/Piec ok 40 min w temperaturze ok 180 stopni. Dla pewności czy ciasto jest upieczone, można sprawdzić je patyczkiem lub słomką. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation