Kuchnia

pieczenie, gotowanie

Tarta kawowa
z orzeszkami i bitą śmietaną, na czekoladowym spodzie
Składniki na spód:
350 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (użyłam bourbon biscuits)
70 g masła

Składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Masa kawowa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)*
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (410 g)*
5 żółtek
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach goracej wody

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dokładnie wymieszać, np. rózgą kuchenną. Powstała mikstura będzie bardzo rzadka.

Przelać na schłodzony spód.

Piec w temperaturze 140ºC przez około 50 minut do 1 godziny, aż masa będzie ścięta na całej powierzchni i sprężysta przy dotyku patyczkiem, zwłaszcza na środku.

Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin.

Ponadto:
2/3 szklanki masła orzechowego crunchy (z orzeszkami)
350 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
kakao, do oprószenia + kawa w czekoladzie do dekoracji

Na schłodzoną tartę wyłożyć masło orzechowe, łyżka po łyżce i ostrożnie, delikatnie rozsmarować.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na masło orzechowe (np. z rękawa cukierniczego z ozdobną tylką). Oprószyć kakao, udekorować ziarenkami kawy w czekoladzie.

Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation