Kuchnia

pieczenie, gotowanie

Nalewka imbirowa

Składniki:

- 10 dag korzenia świeżego imbiru,
- 2 duże cytryny o grubej skórce,
- 10 dag cukru,
- 3 łyżki miodu najlepiej lipowego,
- 3/4 l czystej wódki 45 proc.

Przygotowanie:

1. Imbir umyj, (możesz obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne) pokrój w plasterki. Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki.
2. Wyparz duży słój, włóż do niego cytryny i imbir, dodaj cukier i miód. Składniki zalej wódką. Szczelnie zakręć naczynie i odstaw na 2 miesiące w ciemne miejsce.
3. Po upływie tego czasu nalewkę przecedź przez bibułkowy filtr do kawy. Rozlej do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręć. Tym razem odstaw w ciemne chłodne miejsce przynajmniej na 1 miesiąc. Krokodyle łzy to "damska" naleweczka doskonała na przeziębienia i drobne infekcje. Świetnie rozgrzewa, jeżeli kieliszeczek nalewki wlejemy do gorącej herbaty.
Czas przygotowania: 50 minut
Czas oczekiwania: 3 miesiące
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation