Sport i fitness

motivation, Sport & healthy lifestyle, FITNESS...

Tarta kawowa z mascarpone

Ciasto:

500g mąki krupczatki
100g kakao
2 jajka
200g masła
3 łyżki cukru
4 łyżki śmietanki 30% do zagniatania
Budyń:

750ml mleka
4 żółtka
cukier z wanilią
¼ szklanki cukru trzcinowego muscovado
6 łyżek mąki
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 łyżeczek żelatyny
150ml espresso
Krem mascarpone:

500g mascarpone
200g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
+kawa do posypania

Przygotowanie:

Na stolnicę lub blat wysypujemy mąkę, kakao oraz cukier, dodajemy masło i siekamy nożem, aby połączyć wszystkie składniki. Następnie wbijamy jajka, siekamy, potem dodajemy łyżkami śmietankę i znów siekamy. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego wałek i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC . Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, wałkujemy je na stolnicy i wykładamy nim formę do tart o średnicy 30cm, która wcześniej została wysmarowana masłem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, a potem odstawiamy do wystudzenia.
Do rondelka wlewamy ok. 650ml mleka, zagotowujemy wraz z cukrem waniliowym. Resztę mleka wlewamy do miseczki i miksujemy z mąką. Gdy mleko w garnku będzie wrzące, powoli wlewamy rozrobioną w mleku mąkę, szybko mieszając (możemy także posłużyć się tu mikserem lub blenderem). Gotujemy wszystko przez kilka minut, a następnie zestawiamy z ognia. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy do gorącego mleka i znów podgrzewamy, uważając tym razem, aby się nie zagotowało. Po chwili dodajemy kawę rozpuszczalną, mieszamy, zestawiamy z ognia. Przygotowujemy espresso. Gdy będzie jeszcze gorące, dodajemy żelatynę, a następnie wlewamy do przygotowanej masy budyniowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Kiedy ciasto będzie wystudzone, posypujemy je łyżką kawy, używając sitka. Następnie wykładamy na wierzch jeszcze lekko ciepły budyń i posypujemy łyżką kawy. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy następnie powoli mascarpone i cukier, wolno mieszając. Wykładamy na wierzch budyniu, posypujemy kawą i wkładamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation