Design

Design

Sernik z białej czekolady
Spód:
• 250 g mąki
• 200 g schłodzonego niesolonego masła, pokrojonego na kawałki
• 125 g jasnego brązowego cukru
• 100 g zmielonych migdałów
• 1 duże żółtko

Masa:
• 1 kg twarogu śmietankowego na serniki
• 235 g drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 100 ml mleka
• 500 g białej czekolady, roztopionej i ostudzonej
• 5 dużych jajek, ubitych*



a ponadto: minimum 26 cm forma z odpinaną obręczą, folia przeźroczysta, papier do pieczenia, dowolne owoce do dekoracji, np. maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki, ewentualnie wiórki białej czekolady do posypania po wierzchu sernika.

Wykonanie:
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, masło, brązowy cukier, migdały i żółtko. Ręką szybko wyrobić ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Formę wysmarować masłem. Ciasto (będzie dość miękkie) włożyć pomiędzy dwa kawałki folii przeźroczystej lub papieru do pieczenia i rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Ciasto przenieść do formy i wyłożyć nim spód a także bok na wysokość 2 cm. Schładzać w lodówce przez 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, formę ustawić na blasze i piec przez 20 minut. Zdjąć papier i piec przez kolejne 5 - 10 minut na złoty kolor. Dokładnie ostudzić.
Ubić ser z cukrem i ekstraktem z wanilii na kremową masę. Dodać mleko i czekoladę, a na końcu ubite jajka. Ubić razem na gładką masę, wyłożyć ją na upieczony spód. Formę ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50 - 60 minut. Studzić w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzać w lodówce przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Pokroić i udekorować owocami lub białą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation