Design

Design

Składniki
dla >6 osób
czekolada gorzka, 100g
masło, 100g
jajka, 3
cukier, 120g
orzechy zmielone, 140g
mascarpone, 300g
cukier wanilinowy, 1 opakowanie
cukier puder, 2-3 łyżki
śmietanka kremówka, 200ml
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Spód placka: Czekoladę rozpuścić na parze z masłem.

2. Żółtka ubić z cukrem, dodać orzechy i ostudzoną czekoladę. Ubić białka i połączyć z masą z żółtek. Ciasto przelać do średniej, kwadratowej foremki i piec przez pół godziny w temp. 180*.

3. Krem: Mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę ubić w osobnym naczyniu na sztywno (tak jak bitą śmietanę). Połączyć obie masy, ubijać aż powstanie gęsty, puszysty krem.

4. Na upieczone i koniecznie ostudzone ciasto nałożyć masę z mascarpone. Placek włożyć do lodówki na godzinę.

5. Dodatkowo wierzch można posypać startą czekoladą.

6. Uwaga:deser wysokokaloryczny dlatego po spożyciu nawet małego kawałka zaleca się godzinny wysiłek fizyczny: narty, łyżwy, spacer:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation