Kuchnia

Gotowanie

Batoniki żurawinowe

•170 g masła (miękkiego)
•350 g mąki (zwykła lub pełnoziarnista)
•1/2 łyżeczki soli
•110 + 150 g cukry trzcinowego
•skórka z 1 limonki
•350 g żurawiny (u mnie mrożona)
•80 ml wody
•cukier puder

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę, 110 g cukru, sól, skórkę z połowy limonki i masło wyrobić rękami (lub w blenderze), aż masa zacznie się sklejać. Wyłożyć ciastem spód przygotowanej formy i dobrze ugnieść. Piec przez około 25 minut, aż ciasto zacznie lekko odchodzić od brzegów formy.

W międzyczasie przygotować masę owocową. Żurawiny, 150 g cukru, pozostałą skórkę z limonki i wodę włożyć do garnka. Gotować na średnim ogniu przez około 8 minut (mieszając od czasu do czasu), aż żurawina popęka i masa zgęstnieje.

Wylać masę żurawinową na podpieczony spód, wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika. Piec przez 25 minut. Wyjąć i posypać cukrem pudrem. Wystudzić w formie. Wyjąć z formy (przy pomocy papieru do pieczenia) i pokroić na kwadraty. Ponownie posypać cukrem pudrem.


http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/03/Batoniki-zurawinowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation