Kuchnia

serniki

Sernik z polewą czekoladową

Kakaowy spód sernika
(źródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine)
Temperatura: 180oC | Czas pieczenia: ~25 min.

5,5 łyżek mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka miodu
50 ml oleju słonecznikowego
50 ml mleka
Masa serowa
Temperatura piekarnika: 170oC | Czas pieczenia: ok. 1 h 30 min
500 g twarogu śmietankowego (użyłam OSM Sokołów Podlaski)
200 g twarogu tłustego (Mlekpol, Mazurski Smak)
3 jajka
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 laska wanilii
3/4 szkl. cukru białego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki soku z cytryny
Polewa czekoladowa
100 g czekolady gorzkiej, połamaną na kostki (miałam Alpen Gold 65%)
2-3 łyżki mleka
1 czubata łyżki śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie; ilość wg uznania)
1 łyżeczka syropu waniliowego (lub aromat/ekstrakt waniliowy)
Przygotowanie

Kakaowy spód sernika.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder. Wymieszać łyżką suche składniki.
Zrobić zagłębienie i wbić jajko, wlać olej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20-25 min. (wierzch ma być sprężysty przy dotknięciu palcem w środek). Spód ostudzić.
Masa serowa.

Śmietanę kremówkę podgrzać na ogniu z ziarenkami z jednej laski wanilii (pozbawioną nasionek laskę również wrzucić do śmietany, później ją wyjąć) a następnie ostudzić.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ser zmielić lub przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę.
Do sera dodać wszystkie pozostałe składniki. Utrzeć mikserem do połączenia składników (nie za długo), dodać śmietanę (laskę wanilii uprzednio wyjąć).
Zmiksowaną masę serową przełożyć na ostudzony spód kakaowy. Piec w temperaturze 170oC przez ok. 1h 30 min.
Polewa czekoladowa.

Do garnuszka wlać mleko i postawić go na małym ogniu. Dodać kawałki czekolady, cukier puder, aromat waniliowy. Cały czas mieszać łyżką, żeby nie przypalić rozpuszczającej się czekolady.
Gdy czekolada się rozpuści dodać śmietanę. Zamieszać do połączenia składników (jeśli masa jest za gęsta dodać odrobinę mleka).
Zdjąć z ognia i mieszać by polewa troszkę przestygła. Polać jeszcze ciepłą (a nie gorącą) polewą czekoladową wystudzone ciasto. Sernik studzić kilka godzin w temperaturze pokojowej a następnie wstawić do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).


Read more: http://coolinarnastrefa.blogspot.com/2013/05/sernik-z-polewa-czekoladowa.html#ixzz2UyxRv1Pc
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation