Kuchnia

serniki

Sernik czekoladoholika
na forme o sr. 22- 25cm

500 g sera quark
750 g serka kremowego,np. Philadelphia
240 g cukru
2 lyzeczki aromatu waniliowego
5 jajek
3 lyzki maki pszennej
70 g kakao
100 ml smietanki kremowki
90 ml advocaat'u
300- 500 g czekolady, dobrej jakosci (min. 60 % kakao)
6-12 lyzek smietanki kremowki
maslo, do natluszczenia bokow formy
niewielki arkusz papieru do pieczenia
kilka metrow folii aluminiowej
forma okragla
forma prostokatna

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza.
Forme okragla (srednica 22-25 cm) wykladamy papierem do pieczenia, ten wypuszczamy na zewnatrz, zamykamy obracz i od srodka natluszczamy boki lekko, najlepiej maslem.
Forme od zewnatrz owijamy folia aluminiowa. Ja zwykle nakladam okolo 4-5 warstw tak by miec pewnosc ze woda, podczas kapieli wodnej, w jakiej bedziemy przygotowywac sernik, nie dostanie sie do srodka masy serowej. Owinieta forme wstawiamy do formy prostokatnej.
Przygotowujemy mase serowa:
Ser laczymy z cukrem za pomoca blendera tak aby powstala idealnie gladka masa. Dodajemy make, 100 ml smietanki, advocaat, aromat i kakao.Miksujemy dokladnie aby w masie nie bylo grudek maki czy kakao.
W miedzyczasie czekolade lamiemy na male kawaleczki i wkladamy do malego zaroodpornego garnuszka, laczymy z 6 lyzkami smietanki kremowki i podgrzewamy w mikrofalowce na sredniej mocy (do rozpuszczenia, nie zagotowywac!) albo w kapieli wodnej (trzymamy garnuszek nad nieco wiekszym garnuszkiem wypelnionym do 1/2 wysokosci woda).
Czekolade mieszamy i laczymy z smietanke, powinna byc blyszczaca, miec lekko gesto konsystencje (gdyby byla za gesta mozna dodac nieco wiecej smietanki, nie zaszkodzi).
Czekolade odstawiamy na bok i nie laczymy jej bezposrednio z masa.
Do masy wbijamy jajka i miksujemy jak najkrocej ale do polaczenia.
1/2 masy serowej wlewamy do okraglej formy. Na wierzch masy wykladamy lyzeczka roztopiona czekolade, okolo polowy, kleksami. Wylewamy pozostala mase i na to wykladamy lyzeczka czekolade, tak aby powstaly kleksy, zostawiamy miedzy kleksem a kleksem pewne odstepy. Wykalaczka robimy wzorek tzw. swirl tak by kleksy przypominaly listki, liscie, moze i kwiaty. Sernik tak przygotowany wstawiamy do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy okolo 150-160 min. tj.ponad 1.5 h. Jak sprawdzamy ze sernik jest gotowy i mozna go wyjac i studzic? Nie patyczkiem a potrzasamy delikatnie bokiem formy aby wizualnie ocenic ze sernik jest sciety, jezeli drzy jak galareta, powinnien nieco dluzej posiedziec w piekarniku.
Sernik upieczony studzimy w formie i w formie wstawiamy do lodowki na min. 24 h.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation