Kuchnia

kuchnia dla innych

owsiane ciasteczka z czekoladą (proporcje na naczynie o pojemności 3/4 litra):

składniki suche:

1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki cukru białego (można pominąć, bo ciasteczka są dość słodkie)
3/4 szklanki płatków owsianych
1 łyżka otrąb owsianych
1 szklanka kropelek czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
składniki mokre:

90g masła, roztopionego i ostudzonego
1 małe jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. masło połączyć z jajkiem i wanilią. wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać - drewnianą łyżką lub ręką. schłodzić ok. 15 minut. następnie formować małe kuleczki z ciasta i układać je na blaszkach (w odstępach - sporo rosną) wyłożonych papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. piec ok. 10 minut w 175st.c.

buon appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation