Inne

kwiaty

miniaturowe tarty z kurkami
• na ciasto:
• 75 g masła
• 200 g mąki
• ½ łyżeczki sody
• ½ łyżeczki soli
• 60 g sera dżersejowego typu parmezan
• 3-4 łyżki mleka
• 1 żółtko
• na farsz:
• 1 cebula
• 1-2 ząbki czosnku
• 50 g masła
• 300 g kurek
• świeży tymianek
• szczypiorek
• natka pietruszki
• 1 jajko
• 120 ml śmietanki
• 6 foremek na małe tarty ok. 10 cm
etapy przygotowania
mąkę rozetrzyj z masłem, solą i sodą, aż powstaną drobne okruszki. dodaj starty ser. Żółtko rozmieszaj z mlekiem i połącz z pozostałymi składnikami. z ciasta uformuj kulę, rozpłaszcz ją, zawiń w folię i schłodź.
kurki umyj dokładnie z piasku w osolonej, zimnej wodzie. zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. cebulę z czosnkiem podsmaż na maśle, dodaj kurki i smaż na dużym ogniu.
schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim foremki, ponakłuwaj i ponownie odstaw do schłodzenia.
piecz 20 min na 180 c/ 160°c z termoobiegiem/ termostat gazowy 4, przykryte obciążonym (solą, monetami, fasolą) papierem do pieczenia, potem bez obciążenia, posmarowane roztrzepanym jajkiem jeszcze 10min.
Śmietanę połącz z jajkami, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
podsmażone kurki wyłóż do foremek. wstaw do piekarnika i zalej śmietaną wymieszaną z jajkami i piecz 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation