Design

Design

Kremowe babeczki z jagodami na czekoladowym spodzie

Na 16-20 babeczek o średnicy 7cm.
100 g herbatników kruszymy (np. przy użyciu malaksera). 100g gorzkiej czekolady i 2 łyżki masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki, masło i czekoladę dokładnie mieszamy, masą wykładamy foremki wyłożone papilotkami.
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 50ml gorącej wody. 500 ml śmietanki 36% ubijamy na sztywno. 250 g serka ricotta miksujemy z 2 łyżkami cukru trzcinowego. Dalej miksując dodajemy stopniowo przestudzoną żelatynę. Następnie dodajemy ubitą śmietanę dodajemy do sera (po 1/4) i łyżką delikatnie mieszamy.
150 g jagód delikatnie rozgniatamy widelcem i mieszamy z 1/2 masy śmietanowo-serowej. Na każdy czekoladowy spód nakładamy czubatą łyżkę kremu bez jagód oraz z jagodami. Wierzch dekorujemy świeżymi jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation