Design

Design

Cupcakes Gniazdka

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

60 g gorzkiej czekolady
skórka i sok z 2 pomarańczy (1 szklanka)
90 g masła
½ szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 jajka
¾ szklanki mąki
2 łyżki ciemnego kakao
¾ szklanki zmielonych migdałów bez skórki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

100 g gorzkiej czekolady
125 ml śmietany kremówki 30%
100 g masła
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka koniaku

Dodatkowo:

czekoladowe jajka do dekoracji
kilka listków świeżej mięty


Wykonanie:

Pomarańcze umyć, wyszorować szczoteczką, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, umieścić w miseczce nad parą wodną i rozpuścić, wlać sok, dodać skórkę pomarańczową, odstawić do przestudzenia.

Jajka utrzeć na biały krem z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać masło, utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do utartej masy jajecznej z masłem, dodać rozpuszczoną czekoladę z sokiem pomarańczowym, wsypać mąkę i zmielone migdały, wymieszać za pomocą silikonowej łopatki. Ciasto rozłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do ¾ wysokości. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170° C, wystudzić przed nałożeniem kremu. Cupcakes niewiele podrosną i będą raczej płaskie.

Śmietanę kremówkę zagotować, dodać do niej połamaną czekoladę i kakao, rozpuścić, wystudzić. Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem, dodawać stopniową przestudzoną czekoladę, miksować, na końcu dodać łyżeczkę koniaku. Krem wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, napełnić rękaw cukierniczy z małą okrągłą końcówką, Cupcakes ozdobić kremem, czekoladowymi jajeczkami i listkiem mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation