Kuchnia

Makarony

Zapiekane muszle

Składniki:
Conchiglie 250 g
Mielone mięso 700 g
Czosnek 2-3 ząbki
Pomidory 1 puszka
Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Cebula 1 szt.
Olej do smażenia
Ser żółty
Przyprawy:
Sól
Pieprz
Bazylia

Sposób przygotowania:
KROK 1:

Makaron gotujemy al dente. Ugotowany oblewamy zimną wodą i muszle wykładamy pojedynczo.
KROK 2:

Poszatkowaną cebulę i czosnek podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso nie będzie surowe. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Pomidory z puszki wyjmujemy, kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, mieszamy i chwilę razem smażymy. Sos z puszki pomidorów mieszamy z bazylią i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.
KROK 3:

Muszle nadziewamy mięsem i układamy w naczyniu. Całość posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation