Kuchnia

Makarony

Tagliatelle z sosem pomidorowym i mięsem.


Bardzo prosta i wyjątkowo smaczna pasta. Sos klasycznie zrobiony z pomidorów z dodatkiem przypraw i czerwonego wina. Sos należy dusić jak najdłużej, aby wydobyć z niego smak, jednak już po 40 minutach będzie bardzo dobry. Polecam gorąco dla maniaków pasty!


Ilość porcji z przepisu: 4 porcje.

400 g mięsa mielonego z indyka
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
2 małe cebule
250 ml passaty pomidorowej
600 g pomidorów z puszki lub świeżych ( sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki)
150 ml wytrawnego czerwonego wina
sól i pieprz
świeża bazylia, tymianek, kolendra ( można zastąpić przyprawami w proszku)
400 g makaronu


Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek z cebulą, dopóki nie będą jasno złote. Następnie dodać mięso mielone, doprawić odrobiną soli i pieprzu.W razie potrzeby można dolać jeszcze łyżkę oliwy. Smażyć około 10-15 minut, aż mięso będzie miało odpowiedni kolor i smak. Do gotowego mięsa dodać pomidory, passatę oraz wino. Dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę dodać przyprawy, kosztując czy danie jest wystarczająco słone. Następnie trzymać na gazie jeszcze 20 minut bez przykrycia i ewentualnie doprawić do smaku.

Makaron zagotować al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation