Kuchnia

zupki

Gulaszowa z cukinią

Receptura na 4 duże porcje:
500 g wołowiny
100 g wędzonego boczku
3 marchewki
1 pietruszka - korzeń
1 mały seler - korzeń
2 małe cukinie
6 ząbków czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka chili w proszku
1 puszka pomidorów bez skóry
1 czerwona papryka
1 łyżeczka pasty pomidorowej (koncentrat)
500 ml bulionu
oliwa do smażenia
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
sól i świeżo mielony pieprz
koperek do dekoracji

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie - dopraw solą i pieprzem. Przełóż do garnka. Teraz na tą samą patelnie, na której było smażone mięso, wrzuć pokrojony w kostkę boczek i podsmaż, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek posiekany. Przełóż boczek z cebulą do garnka z mięsem. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i wrzuć pokrojone w plasterki lub kostkę marchewki, seler i pietruszkę - po chwili będą gotowe, by dodać je do garnka. Teraz kolej na podsmażenie papryki pokrojonej w paski, pomidorów z puszki oraz pasty pomidorowej - niech się lekko podduszą i można dodać do pozostałych składników. Patelnia już nie będzie potrzebna. Do garnka wlej bulion i postaw na dużym ogniu, niech się wszystko gotuje razem. Gdy mięso zacznie mięknąć dodaj do garnka pokrojone w kostkę cukinie oraz chili w proszku, sól i pieprz do smaku.
Niech się wszystko razem "pobulgocze" :)
Gotową zupę podawaj z łyżką kwaśnej gęstej śmietany i koperkiem.

Życzę smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation