Kuchnia

zupki

WIOSENNY BARSZCZYK
SPRING BEETROOT SOUP

1 marchewka
1 pietruszka
1/2 małego selera
kilka gałązek natki pietruszki
1 gałązka selera naciowego
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 ziarna czarnego pieprzu
gałązka świeżego majeranku

8 dużych buraków

3-4 łyżki czerwonego octu winnego
łyżka soku z cytryny
1/2 małego jabłka
1 duży ząbek czosnku
100 ml śmietany 30% (w temperaturze pokojowej)

Ze wszystkich składników (pokrojonych w plasterki), ziół i przypraw, z listy przed burakami, ugotuj 1,5 litra wywaru. Buraki obierz, pokrój w plasterki lub w kostkę i dodaj do wywaru. Kiedy całość zacznie się gotować dolej ocet, dodaj drobno pokrojone jabłko ze skórką i bardzo drobno posiekany czosnek. Gotuj barszcze ok. 2 godziny, powoli, na małym ogniu, koniecznie bez przykrycia.
Na koniec dopraw do smaku cytryną i dodaj śmietanę (najlepiej najpierw rozprowadzić ją w kubku z kilkoma łyżkami barszczu, żeby się nie zważyła). Gotowe. Możesz podawać w kubeczkach "do popicia" lub w głębokim talerzu, z młodymi tłuczonymi ziemniakami i skwarkami.

by http://onionchoco.blogspot.de/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation