Kuchnia

yum yum

Fioletowy sernik marchwiowy z karmelizowanymi orzechami laskowymi

Kruchy spód

200 g mąki
125 g mocno schłodzonego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia siekamy z masłem. Następnie wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną margaryną tortownicę o średnicy 28 cm. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


Masa serowa

1 kg mielonego twarogu sernikowego (użyłam takiego z wiaderka)
300 g obranej fioletowej marchwi
1 szklanka cukru
3 jajka
3 żółtka
100 g roztopionego masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Obraną marchew zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Rozdrabniamy ją blenderem na puree. Jajka i żółta miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, przestudzone rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy - całość dalej miksujemy. Potem dodajemy puree marchwiowe i znowu miksujemy. Na końcu - dalej miksując - stopniowo dodajemy ser. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C. i pieczemy przez około godzinę.


Dodatkowo

100 g orzechów laskowych
3 łyżek cukru
6 łyżek śmietany 36% tł.


Cukier rozpuszczamy na patelni do czasu aż powstanie karmel. Karmel łączymy ze śmietaną. Następnie dorzucamy orzechy laskowe i całość mieszamy, tak żeby orzechy oblepiły się karmelem. Orzechy z karmelem wykładamy na przestudzony sernik. Sernik przechowujemy w lodówce. Uwaga: zastygły karmel odrobinę utrudnia krojenie sernika, ale warto zaryzykować gdyż połączenie marchewkowego sernika i orzechów w karmelu jest rewelacyjne! Oczywiście można również podać sernik bez orzechów i karmelu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation