Kuchnia

yum yum

Ciasto boczek

Składniki:
300 g miękkiego masla
125 g cukru białego
125 g cukru brazowego
maly cukier waniliowy
12 jaj (oddzielone białka od zoltek - 6 białek odrzucamy)
150 g maki pszennej, przesianej z 1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzka przyprawy do piernika
szczypta soli

maslo do formy
forma 28 cm

dodatkowo:
bita śmietanka lub dzem, ja uzylam moich powideł śliwkowych, wyszło pysznie


Wykonanie:
Ciasto pokroić i podzielić po 150 g.
W jednej misce ubic maslo z białym a w drugiej z ciemnym cukrem
Do białej masy dodaj cukier waniliowy a do ciemnej przyprawę do piernika.
Po uzyskaniu puszystej masy dodawaj po jednym zoltku, do każdej masy po 6. Następnie po 75 g maki.
W osobnej misce ubij 6 białek ze szczypta soli.
Podziel po polowie do każdej masy i delikatnie wymieszaj jak ciasto na biszkopt aby masa nie opadła.
Przygotuj formę. Wylej 3 lyzki bialej masy, upiecz ja 1 1/2 minuty w temp 240 stopni C. Wyjmij, wlej 3 lyzki ciemnej masy, piecz 1 1/2 minuty i tak do końca.
Po upieczeniu ostatniej partii zostaw ciasto w uchylonym piekarniku jeszcze przez 10 minut.

Jeszcze cieple posmaruj powidłami lub jak przestygnie udekoruj bita śmietana.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation