Uroda
Przepisy
KURCZAK PARMIGIANA
Proponuję wspaniałe połączenie soczystego kurczaka i pieczonego bakłażana z aromatycznym sosem pomidorowym i roztopionym serem mozzarella.
Składniki:
4 filety z kurczaka
1 puszka pomidorów bez skórki (wraz z sokiem)
1 łyżka tartego parmezanu
1-2 kule sera mozzarella (w zalewie)
1 duży bakłażan
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki włoskich ziół (bazylia, tymianek)
1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Umytego bakłażana wraz ze skórką pokroić w poprzek na plastry o grubości około 7 mm. Oprószyć solą i pozostawić na sicie aby puścił sok. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Każdy krążek posmarować lekko oliwą, ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż do czasu gdy będzie miękki i lekko zarumieniony. (Uwaga: Bakłażana można także usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej.)
Przygotować sos pomidorowy. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, a po chwili posiekane pomidory wraz z zalewą. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 20 minut). Na koniec wymieszać z tartym parmezanem.
Filety z kurczaka przekroić na mniejsze części i oprószyć solą oraz pieprzem. Obrumienić na oliwie ze wszystkich stron.
Ser mozzarella pokroić na cienkie plasterki.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układać warstwami obsmażone filety z kurczaka, upieczone plastry bakłażana oraz plastry mozzarelli. Każdą warstwę smarować cienko sosem pomidorowym.
Na koniec zalać całość resztą sosu, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 30 minut.
Uwaga:)
Specjalnie używałam obsmażonych filetów z kurczaka, upieczonych plastrów bakłażana oraz gęstego sosu pomidorowego, aby danie na koniec nie było zbyt rzadkie. (Zarówno filety z kurczaka jak i bakłażany w czasie zapiekania wytworzą jeszcze dodatkowo sos.) Jeśli tego nie zrobimy, w efekcie otrzymamy raczej “zupę parmigiana z gotowanym kurczakiem”, a nie mięso w sosie ;)
Danie podawać na gorąco przybrane świeżą bazylią i/lub tymiankiem.
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