Kuchnia

przystawki

Paluszki z soczewicy i sezamu


Składniki:
- 0,5 szklanki soczewicy czerwonej
- 0,5 szklanki sezamu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka
- olej rzepakowy

Soczewicę zalać gorącą wodą i moczyć minimum 2 godziny. Odcedzić i zmiksować z 1/2 szklanki wody, na w miarę jednolitą masę. Poddusić w garnku, aż masa soczewicowa zacznie odchodzić od ścianek (ok. 4 minuty). Dodać sezam, wyciśnięty czosnek, doprawić. Masę przełożyć do delikatnie posmarowanego olejem plastikowego pojemnika. Odstawić do wystygnięcia, najlepiej do lodówki. Pokroić na paski (grubość ok. 1 cm) i smażyć na teflonie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation