Kuchnia

Potrawy

Placki ziemniaczane
Składniki
ok. 1,5 kg ziemniaków
1 duża biała cebula
4 czerwone cebule
50 g masła
200 ml 30% śmietanki
200 ml wywaru warzywnego
100 ml zakwasu na żurek
100 ml oleju
3 jajka
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
majeranek
Sposób przygotowania
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation