Kuchnia

Potrawy

Pierogi z suszonymi owocami

Pierogi z suszonymi owocami

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

30 dag pszennej mąki,
jajko,
1 łyżka cukru,
40 dag suszonych śliwek (najlepiej bez konserwantów).
Etapy przygotowania:
Śliwki namocz przez noc. Po namoczeniu gotuj je przez 5 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę. Połącz ją z cukrem. Po przygotowaniu farszu zagnieć elastyczne ciasto łącząc mąkę, jajko z wodą. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka. Na kółka nakładaj farsz śliwkowy i dokładnie sklejaj brzegi. Pierożki wrzucaj na wrzątek i gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi możesz podawać posypane cukrem lub polane roztopionym masełkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation