Kuchnia

☆ Kulinarne ☆ - Ciasto francuskie

Jabłka pieczone pod delikatną bezą -
Składniki (6 sztuk):
6 małych jabłek
3 białka
3 łyżki cukru pudru (polecam minimum podwoić tą ilość)
szczypta soli
cynamon ok. szczypty na sztukę
1 opakowanie ciasta francuskiego FRoSTA
masło lub margaryna do wysmarowania formy
żółtko + łyżka mleka
opcjonalnie ulubiona konfitura
Ciasto francuskie rozmrażamy (potrzebujemy na to ok. 10 min.) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Rozmrożone płaty ciasta składamy w kwadraty i przekładamy do wysmarowanej masłem formy na muffinki (u mnie z 6 otworami). Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i przekładamy cząstki jabłka. Możemy dodać łyżkę naszej ulubionej konfitury. Oprószamy cynamonem do smaku. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, przez 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę na bezy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Kiedy jabłka są już podpieczone, przekładamy łyżką naszą masę, tworząc keksy z białkowej piany. Zapiekamy przez kolejne 8 minut.

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation