Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ciasto mandarynkowe

składniki:
ciasto:

250 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
kilka kropli aromatu rumowego dr. oetkera
4 jajka
250 g mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dr. oetkera
masa:

2 kisiele o smaku morelowym dr. oetkera
650 ml soku pomarańczowego
6 łyżek cukru
1 puszka mandarynek
250 ml słodkiej śmietanki 30% tł.
1 sernik na zimno dr. oetkera
500 ml mleka
sposób przygotowania:

masło, cukier puder, aromat zmiksować, dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia. ciasto nałożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35×25 cm. piec ok. 30 minut. piekarnik gazowy: temp. 180° c (nie powinien być podgrzany) piekarnik elektryczny: temp. 180° c (powinien być podgrzany). wystudzone ciasto wyłożyć na stolnicę, oderwać papier. kisiel ugotować na soku pomarańczowym z dodatkiem 6 łyżek cukru. do kisielu dodać 3/4 puszki mandarynek. kisiel ponownie zagotować, gorący rozsmarować na cieście. schłodzoną śmietankę ubić. masę do sernika zmiksować z mlekiem, połączyć z ubitą śmietaną, wymieszać, rozsmarować na wierzchu ciasta. ciasto udekorować pozostałymi mandarynkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation