Kuchnia

kuchnia

Ciasto królewskie

Ciasto
• 50 dag mąki
• 2 jajka + 1 żółtko
• 5 łyżek miodu
• 20 dag margaryny lub masła
• 2 płaskie łyżeczki sody
• 2 łyżki mleka

Polewa
• 30dag grubo posiekanych orzechów włoskich
• 10 dag cukru
• 2 łyżki miodu
• 11 dag margaryny

Krem
- 250g (kostka) masła
- 1 torebka budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 1,5 szklanki mleka
- ½ szklanki cukru pudru

1. Margarynę/masło posiekać nożem z mąka, dodać sodę rozpuszczoną w mleku, miód, jajka, żółtko i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo klejące, można dodać trochę mąki, a następnie włożyć ciasto na 15 minut do zamrażarnia- będzie je potem łatwiej wałkować.
2. Na polewę miód, margarynę i cukier rozpuścić w garnku, dodać orzechy i chwilę pogotować razem.
3. Podzielić ciasto na 3 części, rozwałkować w podobnej wielkością prostokąty. Jeden ułożyć w blasze, w której będziemy trzymać całe ciasto, drugi placek posmarować polewą (gorącą). Każdy placek upiec osobno w 200st C przez ok. 10 minut.
4. Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości zimnego mleka, resztę mleka zagotować. Wlać rozpuszczony budyń, zagotuj, a następnie ostudź.
5. Miękkie masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając budyń, utrzyj na puszystą masę. Kremem przełożyć placki (wierzch dolnego placka i wierzch drugiej warstwy). Przykryć plackiem z polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation