Kuchnia

kuchnia

Składniki: 600 g piersi z kurczaka, 6-8 tortilli, 1-2 cebule, 1 łyżka oregano, 100 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz. Sos jogurtowy: 400 ml gęstego jogurtu naturalnego, 1 pęczek koperku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Piersi oczyszczamy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Mieszamy 3 łyżki oliwy, oregano, sól, pieprz. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso, mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni mocno rozgrzewamy pozostałą oliwę i przesmażamy na niej cebulę, do zeszklenia. Cebulę zdejmujemy i smażymy kurczaka na lekko złoty kolor, dodajemy ponownie cebulę i smażymy na małym ogniu dodatkowe 2-3 minuty. Przygotowujemy sos jogurtowy: koperek i czosnek kroimy drobno, mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Gyros podajemy w podgrzanej tortilli z dodatkiem sosu jogurtowego oraz ogórkami i pomidorami pokrojonymi w plastry. Zabieganym polecamy również gotowe, przyprawione mięso do gyrosa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation