Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto gotowane
Składniki:
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
2 kieliszki wódki
2 czekolady deserowe

Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzone masło. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, a na końcu wódkę. Miksujemy. Teraz delikatnie należy dodać pianę i mieszać łyżką. Ciasto wlewamy do specjalnej formy do gotowania ciast. Formę wstawiamy do gotującej wody, tak aby woda do połowy zakrywała formę. Gotujemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy babka przestygnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub na parze dwie czekolady z łyżką masła i dokładnie smarujemy nimi ciasto.

źródło: http://www.poezja-smaku.pl/ciasto-gotowane/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation