Kuchnia

chleby

Chleb z mąki pełnoziarnistej pszennej.

1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie lubella)
2 łyżeczki soli
5 dag drożdży
2,5 szklanki chłodnej wody
Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, dodać sól i wlać wodę. Ciasto wyrabiać przez 5-8 minut mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.

Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przykryć ścierką. Po tym czasie ciasto podzielić na pół i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych oliwą. Ponownie odstawić ciasto na 40-60 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190C i piec ok. 30-45 minut. Ja piekłam ok. 35 minut, chleb odchodził od blaszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation