Kuchnia

chleby

Just My Delicious: Bułki Maślane z Dżemem


Składniki na ok 12 szt:
150g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
50g świeżych drożdży
250ml mleka
1 jajko
70g miękkiego masła
500g mąki pszennej
ulubiony dżem
1 jajko do posmarowania bułek
cukier perlisty
Cukier wraz z cukrem waniliowym, drożdżami oraz mlekiem podgrzej, aż będzie ciepłe (do temp. ok 50C). Następnie wymieszaj je z mlekiem, jajkiem, masłem i mąką wyrabiając jednolite ciasto. Pozostaw je w cieple do podwojenia objętości.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość podziel je na 12 równych części. Z każdej części formuj placuszek, na środek którego nakładaj po łyżeczce dżemu. Sklej dokładnie brzegi, ułóż na wyłożonej papaierem do pieczenia blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem, obsyp perlistym cukrem i pozostaw do napuszenia jeszcze przez ok 10 minut. Po upływie tego czasu piecz bułeczki w 180C przez ok 20 minut.



Sugestie: Po upływie 20 minut sprawdź patyczkiem, czy bułeczki nie wymagają ewentualnego wydłużenia czasu pieczenia. Do ciasta możesz dodać ulubione ekstrakty.

Wersja light: Zredukuj dodatek cukru i nie dodawaj żadnego nadzienia.

Pytanie: Czy takie bułeczki mogę również wypełnić świeżymi owocami?
Odpowiedź: Pewnie! Możesz też użyć suszonych, a jeśli zredukujesz ilość cukru to możesz nawet wypełnić je wytrawnym nadzieniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation