Kuchnia

gotowanie

niebo na talerzu: Pieczona karkówka, schab, polędwiczki, żeberka i inne cuda - o marynatach


składniki:

- 1 kg karkówki (użyłam dla dwóch bardzo głodnych osób - 1/2 kg)
- 100 ml octu jabłkowego + 2 łyżki brązowego cukru
- 1 średnia cebula, starta
- 2 ząbki czosnku, starte
- łyżka sosu chili albo jerk
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 1/2 suszonego
- sól (użyłam ok. 2 łyżeczek)
dla koloru i smaku:
- 1 łyżeczka koncentratu barszczu czerwonego (nie miałam)
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią mięso. Obrócić lub przemieszać od czasu do czasu, jeśli jest taka możliwość. Jeśli ma być przygotowane na grillu, pokroić od razu w plastry. Marynować w lodówce przez co najmniej dwie godziny a najlepiej przez całą noc.
W piekarniku nastawić temperaturę na 180 st. włożyć mięso do rękawa foliowego bądź zamknąć w żaroodpornym naczyniu. Piec ok. godziny pod koniec (ok. 15- 20 minut) zdejmując pokrywkę lub rozcinając rękaw dla zrumienienia. Na grillu - ok. 10 minut dla każdej strony plastra.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation