Kuchnia

gotowanie

przepisy na pulchne i cienkie ciasto na pizze.

porzebne składniki
- 340 gram mąki (dwie szklanki)
- jedno duże jajko
- 75g drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- trzy łyżki oleju
- jedną łyżeczkę cukru
- pół łyżeczki soli

na początek podgrzać mleko, pilnując jednak, aby nie doprowadzić go do wrzenia. dodać do niego drożdże i cukier. mąkę najlepiej przygotować w dużej misce, wlać do niej powstałą masę z mleka, drożdży i cukru. wbić całe jajko, dodać trzy łyżki oleju, sól i w miarę upodobań można dodać ulubioną przyprawę, na przykład oregano albo bazylię. ciasto bardzo dokładnie zagnieść. ulepić z niego kulę, posypać mąką i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. powinno ono w tym czasie znacznie urosnąć. po odczekaniu dwudziestu minut, ciasto rozwałkować i rozłożyć na dużą blachę. gotowe ciasto na pizzę należy przybrać składnikami według własnego uznania. do uprzednio rozgrzanego piekarnika wsadzić pizzę i piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

bardzo cienkie ciasto na pizzę
potrzebne składniki
- 300 gram mąki (niecałe dwie szklanki)
- pół szklanki letniej wody
- 2 dkg drożdży
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- dwie łyżki oleju

najpierw należy połączyć ze sobą połowę wody, dwie łyżki mąki, cukier i drożdże, i całość pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. pozostałą mąkę przesiać przez sitko, dodać do niej sól, resztę wody i wyrośniętą masę z drożdżami. ciasto bardzo dokładnie wyrobić. można je uznać za prawidłowo wyrobione, gdy bez problemu odchodzi od rąk i zrobi się mocno puszyste. to ciasto nie wymaga odłożenia do wyrośnięcia. dużą blachę należy dokładnie posmarować masłem i posypać mąką. ciasto cienko rozwałkować, robiąc nieco grubszy brzeg. do brzegu można zawinąć kawałki sera żółtego, dzięki czemu nie będzie suchy, a nabierze pysznego smaku. całość dokładnie rozłożyć na blachę. na gotowe ciasto na pizzę nakładamy składniki i sosy według uznania. należy pamiętać, aby składniki nie były zbyt "mokre". pizzę wstawiamy na 15 - 20 minut do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. najlepiej spożywać ją od razu po sporządzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation