Kuchnia

sałatki i surówki

Najlepsza sałatka

Składniki( na 2 duże porcje)
-sałata(opcjonalnie szpinak/rukola)
-połówka filetu z kurczaka( ok.200 g)
-2 garście pełnoziarnistego makaronu(ok.40 g)
-35 g sera z niebieska pleśnią
-duża garść suszonych pomidorów(30 g)
-garść żurawiny(20g)
-garść orzechów(25 g)
-kilka oliwek
-czosnek, sól i pieprz

Na dressing
-2 łyżki oliwy Extra Vergine
-2 łyżki musztardy
-łyżka miodu
-łyżeczka sosu sojowego

Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, podsmażyć. Jednocześnie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente.
Na talerzach ułożyć warstwę sałaty, na to połowę kurczaka, pomidorów, żurawiny, pokrojonych oliwek i sera. Ponownie warstwę sałaty, potem pozostałą część składników. Posypać posiekanymi orzechami.
Składniki dressingu dokładnie wymieszać, polać sałatkę
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation