Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto Latte Macchiato
Biszkopt:
Krem:
* 200 g bardzo miękkiego masła
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
* 400 g waniliowego serka homogenizowanego
Dodatkowo:



* 1,5 paczki okrągłych biszkoptów

* gorzkie kakao



Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Mocno schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (co najmniej 7 minut). Do masy maślanej dodajemy mleko w proszku i serki. Miksujemy do chwili połączenia się składników.

Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy. Ponczujemy go i wykładamy na niego połowę masy. Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i lekko oprószamy je kakao. Biszkopty przykrywamy drugim blatem lekko posmarowanym kremem (ok. 1/3 z pozostałej połowy).

Wierzch ciasta ponczyjemy, smarujemy pozostałą masą i układamy na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ciasto wyjmujemy z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem aby ociepliło się do temperatury pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation