Kuchnia

omomom

Samosy – przepis na pyszne hinduskie pierożki

Samosa to wyśmienita przekąska charakterystyczna dla obszaru Indii i Tybetu. Samosa to trójkątne pierożki z chrupiącego ciasta (najczęściej tzw. filo) nadziane tłuczonymi, gotowanymi ziemniakami lub mieloną jagnięciną z zielonym groszkiem i przyprawami, najczęściej kminem, kolendrą i curry, które nadają potrawie wschodniego charakteru. Samosę zazwyczaj serwuje się z dipem miętowym lub sosami chutney.

Składniki na ciasto do samosy
- szklanka mąki
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli

Składniki na nadzienie do samosy
- 2 ziemniaki
- pół puszki zielonego groszku konserwowego
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka przypraw garam masala
- olej do smażenia

Składniki na ciasto mieszamy w misce – aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na czas przygotowania nadzienia.

Ugotowane wczesniej w lekko osolonej wodzie ziemniaki dokładnie rozgniatamy lub przepuszamy przez maszynkę do mielenia, groszek konserwowy ugniatamy widelcem i dodajemy go do ziemniaczanego pure. Do masy dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy garam masala, następnie delikatnie mieszamy, nie ugniatając nadzienia.
Z uprzednio przygotowanego ciasta odrywamy kawałki, z których formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki rozwałkowujemy do grubości ok. 2 mm i kroimy na pół. Rogi łączymy ze sobą, tworząc torebeczkę, do której nakładamy odpowiednią ilość nadzienia, a następnie zamykamy pierożka nadając mu trójkątny kształt.

Samosy smażymy na oleju rozgrzanym do ok. 180C do momentu aż uzyskają złoty kolor (ok. 2-3 min). Najlepiej smakują na ciepło, podane z łagodnym dipem serowym, pikantnym czosnkowym lub aromatycznym miętowym chutney.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation