Kuchnia

ryby

Piątkowa rybka z surówką z marchewki i jabłka
Składniki na 2 osoby:

4 filety rybne (u mnie mintaj)

1 jajko

mąka

bułka tarta

sok z cytryny

sól, pieprz

masło klarowane lub olej



Filety myjemy, suszymy oraz przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na jakąś godzinkę.

Po tym czasie obtaczamy najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju.

Podałam z ziemniaczkami i surówką z marchewki i jabłka.



Składniki surówki:

2 marchewki

1/2 jabłka

sok z cytryny

oliwa

cukier



Marchewki umyć i obrać, to samo z jabłkiem. Wszystko zetrzeć do miski, dodać trochę oliwy, soku z cytryny i cukru do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation