Łosoś z chili i imbirem
Tłuste ryby, takie jak łosoś, doskonale sprawdzają się podczas odchudzania, ale trzeba pamiętać, że są bardziej kaloryczne od ryb o białym mięsie. Zawierają białko wysokiej jakości, dlatego dają poczucie sytości, a do tego są pyszne - szczególnie jeśli podrasuje się je tym lepkim, pikantnym sosem. Ryba musi się marynować przez 30 minut, ale późniejsze przyrządzanie jej trwa krótko i jest łatwe.
Składniki na 4 porcje
2 kulki imbiru w syropie (i 2 łyżki syropu)
3 ząbki czosnku
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
drobno starta skórka z 1 starannie wyszorowanej pomarańczy
świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy (ok. 125 ml)
1/2 długiej czerwonej papryczki chili, pokrojonej w cienkie plasterki
4 filety z łososia, ze skórą (4 × 120-150 g)
świeżo zmielony czarny pieprz
254 kalorie na porcję
Sposób przygotowania:
Połóż kulki imbiru na desce i pokrój je w cienkie plasterki. Ułóż w stosik plasterki z każdej kulki i pokrój je w zapałkę. Włóż imbir do miski na tyle dużej, by zmieściły się w niej filety, i wlej 2 łyżki syropu imbirowego ze słoika. Obierz ząbki czosnku, pokrój je w cienkie plasterki i dorzuć do miski z imbirem. Dodaj sos sojowy, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy i plasterki chili.
Włóż filety do miski z marynatą. Dopraw je dużą ilością pieprzu i kilka razy przewróć. Zostaw filety w misce skórą do góry. Przykryj i włóż do lodówki na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Wyłóż małą brytfankę papierem do pieczenia. Wyjmij łososia z marynaty, zdejmując z niego przyklejone kawałeczki, jeśli są, i ułóż filety w brytfance, skórą w dół. Dopraw je ponownie czarnym pieprzem. Piecz rybę przez 12-15 minut, zależnie od grubości filetów.
W tym czasie przygotuj sos. Wlej marynatę do nieprzywierającego rondelka i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 6 minut, aż płyn zmniejszy objętość, a czosnek zmięknie. Sosu potrzeba tyle, by polać łososia, a nie by zupełnie go zalać.
Przełóż filety na podgrzane talerze, ostrożnie oddzielając skórę i pozostawiając ją w brytfance. Polej rybę gorącym sosem i podawaj z małą porcją ryżu lub młodych ziemniaczków oraz warzywami ugotowanymi na parze lub usmażonymi metodą intensywnego mieszania (stir-fry).
Czytaj więcej na
http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-kudlaci-kucharze-lubimy-jesc-ale-chcemy-schudnac,nId,1359742,nPack,5#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox