Kuchnia

ryby

Łosoś z brokułami zapiekany w sosie serowym
Składniki
700 g ryby morskiej (łososia)
1 por
1 główka brokuła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szczypta pieprzu
1 szczypta soli
sos: 1 opakowanie sera topionego
1 szklanka mleka
100 g tartego seraPrzygotowanie
Pora potnij grubo i podsmaż na oliwie. Włóż go do żaroodpornego naczynia. Rybę umyj, pokrój w cząstki i połóż na por. Różyczki brokuła lekko podsmaż na oliwie i również wyłóż na rybę. Przygotuj sos: podgrzej mleko, dodaj pokrojony na małe części serek topiony i rozpuść. Dodaj tarty ser i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku według uznania (sól, pieprz, papryka itp.). Gotowym sosem serowym polej rybę z brokułami i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50 min
Porady dotyczące przepisu
Zapiekanego łososia podawaj z gotowanymi ziemniakami lub frytkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation