Kuchnia

Kulinaria

Beza cytrynowa - malinowa
przygotowanie 50 minut
pieczenie 1 godzina
składniki na średnią tortownicę
›2 cytryny ›8 białek ›2 szklanki cukru pudru ›6 łyżek mąki ziemniaczanej ›łyżeczka soku lub syropu malinowego
› 3 jajka ›1 i ¼ szklanki cukru kryształu ›kostka masła ›mały kieliszek spirytusu

Cytryny przekroić, wycisnąć sok. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier puder
i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlać sok malinowy i łyżeczkę soku z cytryny.
Średnią tortownicę i małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 5 łyżek piany włożyć do szprycy, wycisnąć na blaszkę małe beziki. Do tortownicy wyłożyć 1⁄3 pozostałej piany. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pozostałą pianę podzielić na dwie części i w ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty bezowe.
Jajka ubić z cukrem kryształem na parze, przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać jajka, spirytus i resztę soku z cytryn, utrzeć.
Blaty bezowe przełożyć kremem cytrynowym. Wierzch i bok tortu posmarować pozostałą masą. Widelcem zrobić dekoracyjne rowki. Tort wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekorować bezikami. Wierzch można też ozdobić świeżymi malinami i pokruszonym bezikiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation