Kuchnia

Kulinaria

CANELLONI Z NADZIENIEM RUSKIM

Porcja dla 2 osób:
•10 suchych rurek makaronu cannelloni
•4 średniej wielkości ziemniaki
•250g tłustego twarogu
•1 duża cebula
•150g parzonego boczku pokrojonego w kostkę
•świeżo mielony czarny pieprz
•sól




Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Ser przecisnąć przez praskę do miski, to samo zrobić z ziemniakami i wymieszać.

Cebulę umyć, obrać z łupinki i pokroić w kosteczkę, połowę cebuli wymieszać z połową boczku i podsmażyć na oleju na patelni na rumiano, po czym dodać do miski z twarogiem, dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać.

Pozostałą cebulę i boczek lekko podsmażyć na oleju na tej samej patelni i odstawić.

Makaron włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować 7 minut (al dente), odedzić i przelac zimną wodą, by się nie skleiły.

Piekarnik nastawić na 160 stopni. Z farszu formować ruloniki i nakładać farsz do rurek, rurki układać obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Na sam koniec polać rurki okrasą z boczku i cebuli, całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 10-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation