Kuchnia

Dziczyzna

Gulasz z jelenia - kobieta.interia.pl
Gulasz z jelenia
/Smacznego
Składniki na 4 porcje:
- 4 cebule,
- 1 kg gulaszu z jelenia,
- 2-3 łyżki oleju,
Reklama
- 100 g wędzonego boczku,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki mąki,
- 0,25 l. wytrawnego wina czerwonego,
- 3 łyżeczki bulionu (instant),
- 2 listki laurowe,
- 6 owoców jałowca,
- 2 łyżki konfitury porzeczkowej,
- sól pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w rondlu, pokrojony w kostkę boczek obsmażyć na chrupko. Gulasz obsmażać porcjami. Dodać cebulę, przesmażyć razem. Dodać pozostałe mięso, następnie dodać przecier pomidorowy, mąkę. Zalać winem i 0,75 l. wody. Zagotować, wmieszać bulion. Dodać listki laurowe i owoce jałowca. Przykryć i dusić 1,5 godziny. 10 minut przed końcem dodać konfiturę i boczek, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem Doskonale smakuje ze szpeclami (rodzaj klusek) i zieloną sałatą.
Przepis na niemieckie kluski - szpecle
Czas przygotowania: 135 minut
Jedna porcja zawiera: 2560 kJ/611 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation