Kuchnia

Wok

Wok słodko-kwaśny - kobieta.interia.pl
Wok słodko-kwaśny
/Smacznego
Składniki na 4 porcje:
- 250 g pora,
- 4 plastry ananasa (z puszki),
- 300 g marchewki,
Reklama
- po jednej czerwonej i zielonej papryczce chilli,
- po jednej czerwonej i żółtej papryce,
- kawałek imbiru (ok. 1,5 cm),
- 2 ząbki czosnku,
- 12 krewetek (ok 40 g),
- 3 łyżki oleju,
- butelka sosu słodko-kwaśnego (250 ml),
- sól, chilli w proszku,
- ewentualnie liście cytryny i szczypiorek czosnkowy do dekoracji
Przygotowanie:
Pory umyć, pokroić w krążki. Ananasa pokroić na kawałki. Marchewki pokroić w słupki. Chilli, przekrawać wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w cienkie paseczki. Paprykę umyć, pokroić na kawałki. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać. Krewetki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W woku rozgrzać olej, i obsmażać krewetki ok. 4 minuty, a następnie odsunąć je na brzeg woka. Pory, paprykę, imbir, chilli, marchewkę, ananasa i czosnek dać na środek woka i mieszając obsmażać 6-8 minut. Wszystko wymieszać, dodać sos słodko-kwaśny, doprawić solą i chilli w proszku. Można dekorować listkami cytryny lub szczypiorkiem czosnkowym.
Czas przygotowania: 40 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation