Hobby

decoupage, moja pasja

Serowy stopki - SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 szczypta papryki słodkiej w proszku
1 jajo
125 ml kwaśnej śmietany
125 g zimnego masła
200 g startego emmentalera (lub innego żółtego sera)
1 żółtko do posmarowania
sezam do posypania
Serowy stopki - PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy szybko po czym odstawiamy do lodówki na 15 minut. Podsypując delikatnie mąką wałkujemy kawałki ciasta na grubość 3-5 mm. Wycinamy stopki, smarujemy je rozkłóconym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy stopki w temperaturze 180 st.C około 15 minut. Stopki mogą być wspaniałym prezentem - dodatkiem do butelki dobrego wina lub piwa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation